Universitat Rovira i Virgili

Ximena Terra

ORCID

ResearchGate

Soc professora agregada Serra-Húnter de Nutrició Molecular a la Universitat Rovira i Virgili i investigadora sènior del grup MoBioFood des del 2013. La meva recerca se centra en els compostos bioactius dels aliments, especialment els flavonoides, i els seus efectes en els processos metabòlics i inflamatoris relacionats amb l'obesitat i l'envelliment.

Durant el meu doctorat, vaig investigar les procianidines, una classe de flavonoides, i el seu impacte en els mecanismes relacionats amb la síndrome metabòlica. Els meus resultats van demostrar les seves propietats antiinflamatòries en models d'obesitat i la modulació de la resposta dels macròfags. Una de les meves publicacions derivades ha superat les 200 cites, destacant la seva rellevància en el camp.

Després del meu doctorat, vaig fer recerca postdoctoral integrant ciència clínica i bàsica. Vaig desenvolupar experiència en modelatge d'arbres de decisió estadístics i gestió de bases de dades mentre estudiava biomarcadors circulants per a la malaltia del fetge gras i l'esteatohepatitis no alcohòlica, amb l'objectiu de proporcionar alternatives de diagnòstic no invasives a la biòpsia hepàtica.

Actualment, la meva recerca explora els efectes dels flavonoides en les alteracions relacionades amb l'obesitat i l'envelliment, especialment en la integritat de la barrera intestinal i la inflamació de l'intestí. Els nostres resultats recents indiquen que les procianidines reforcen la barrera intestinal, redueixen la endotoxèmia metabòlica i generen beneficis sistèmics, com un menor pes corporal, una millor sensibilitat a la insulina i una reducció dels marcadors de fetge gras. Ara estem investigant el seu potencial per contrarestar desequilibris metabòlics i inflamatoris associats a l'envelliment, amb el finançament del Pla Nacional Espanyol.

A més, lidero un projecte en col·laboració amb el Dr. FX Avilés de l'Hospital Clínic de Barcelona, aplicant coneixements sobre trastorns metabòlics al camp del càncer. Aquest estudi se centra en biomarcadors metabòlics i pronòstics en carcinomes de cap i coll, especialment en predictors de resistència a la quimioradioteràpia.

Soc Co-Investigadora Principal (Co-PI) en un projecte nacional competitiu i he liderat altres dos projectes competitius de menor envergadura. Al llarg de la meva carrera, he participat en més de 20 projectes de recerca nacionals i publicat tres capítols de llibres i més de 80 articles revisats per parells. Aproximadament el 40% de les meves publicacions m'inclouen com a primera, última o autora de correspondència. La meva feina ha rebut 2.575 cites, amb una mitjana de 30 cites per article, i tinc un índex h de 28. A més, soc inventora de dues patents i he presentat les meves investigacions en més de 50 congressos nacionals i internacionals. La meva trajectòria ha estat reconeguda amb tres sexennis consecutius de recerca de l'Agència de Qualitat Catalana (AQU).

Més enllà de la recerca, tinc més de 10 anys d'experiència docent a temps complet a la URV. He supervisat nombrosos treballs de grau i màster, així com tres tesis doctorals que van obtenir la màxima qualificació, una d'elles amb premi extraordinari. Actualment, superviso dos doctorands més. La meva dedicació a la docència ha estat reconeguda amb dos quinquennis de docència.

El meu desenvolupament professional inclou estades de recerca en institucions prestigioses. Durant el meu doctorat, vaig passar tres mesos a la Università Cattolica del Sacro Cuore a Roma, amb una beca European-COST. Posteriorment, vaig realitzar una estada en el grup de Fisiopatologia de l'Obesitat a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, amb finançament de CIBERObn. El 2016-2017, vaig fer una estada postdoctoral de sis mesos a l'Imperial College London amb el Dr. Jacques Behmoaras al Center for Complement & Inflammation Research, parcialment finançada per Erasmus+. La meva col·laboració amb el Dr. Behmoaras continua al Centre for Computational Biology a Duke-NUS Medical School a Singapur, on vaig realitzar una estada de 12 mesos el 2022 investigant els efectes senolítics de l'extracte de procianidines de llavor de raïm (GSPE) i altres compostos naturals.

Fora de l'àmbit acadèmic, estic compromesa amb la divulgació científica. Vaig cofundar "Pint of Science" a Tarragona el 2018 i segueixo participant en la seva organització anualment. També col·laboro en iniciatives com "La Nit de la Recerca" i "El Dia de la Dona i la Nena en la Ciència" i organitzo tallers científics per a estudiants de secundària. A més, gestiono la presència a les xarxes socials del nostre grup de recerca a Facebook i Instagram (@MobiofoodURV) per apropar els nostres resultats al públic.

En resum, la meva recerca, docència i divulgació reflecteixen un compromís amb l'avenç del coneixement sobre com els compostos bioactius dels aliments poden prevenir i mitigar malalties cròniques, especialment aquelles relacionades amb l'envelliment i la salut metabòlica.